Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Elgesys prie stalo
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Elgesys prie stalo

  
 
 
123456789101112
Aprašymas

Elgesys prie stalo. Keletas patarimų kaip elgtis prie stalo. Kaip patiekti valgius ir gėrimus. Kas kaip valgoma. Valgomieji įrankiai.

Ištrauka

Šiuolaikinės elgesio prie stalo taisyklės pagrįstos higienos, patogumo, tikslingumo, pagarbos stalo kaimynui ir estetiniais reikalavimais. Tos taisyklės nuolat laisvėja, paprastėja.
Įvairiose šalyse elgesys prie stalo priklauso nuo papročių, tradicijų, nacionalinės virtuvės ypatumų. Tačiau yra ir nemaža bendrų dalykų, kurių paisoma daugelyje šalių.
KELETAS PATARIMŲ KAIP ELGTIS PRIE STALO
Nesėskite, kol neatsisės moterys, arba kol šeimininkas ar šeimininkė nepakvies sėstis. Reikia sėstis ten, kur nurodyta.
Jei svečiai jau sėdi prie stalo, pavėlavusiam svečiui, nors ir labai svarbiam, daug dėmesio neskiriama. Šis visiems linkteli, priėjęs prie šeimininko ar šeimininkės atsiprašo jų ir sėda į nurodytą vietą. Prie stalo vėlavimo priežastys neaiškinamos.
Nesėdėkite per arti ar per toli nuo stalo, geriausia – per plaštaką. Ant stalo dedamos tik plaštakos (iki riešo). Nesiremkite į stalą alkūnėmis!
Nepamirškite, kad vyras didžiausią dėmesį turi rodyti iš dešinės sėdinčiai moteriai, nesvarbu, ar jis jai pristatytas ar ne. Atsistojus moteriai vyras taip pat privalo atsistoti ir stovėti tol, kol ji išeis iš kambario.
Vyrams prie stalo laidžiama atsisagstyti švarką, tačiau kiekvieną kartą atsistojus jį reikia užsisagstyti.
Servelėlė dedama ant kelių, bet ne po kaklu. Lūpos šluostomos lengvai prispaudžiant servetėtę, o ne smarkiai jas trinant. Ant servetėlės neturėtų likti ryškaus lūpų dažų pėdsako. Pavalgius kelis kartus perlenkta servetėlė padedama ant lėkštės. Popierinės servetėlės suglamžomos ir taip pat padedamos į lėkštę. Indai ir įrankiai servetėle nešluostomi.
Nesilenkite prie lėkštės, sėdėkite kaip įmanoma tiesiau. Valgant sriubą lėkštės pakreipti nereikia – nei į save, nei nuo savęs.
Imdami ką nors nuo stalo netieskite rankos virš kaimyno lėkštės kir neprašykite jo paduoti, jeigu arti yra padavėjas. Priėmime nereikėtų varžytis patarnautojų ir nutraukti šnekos jiems priėjus.
Šeimininkai neturi baigt valgyti anksčiau už svečius, ypač paskutinio patiekalo.
Neatsukite nugaros kaimynui, per jį nesišnekėkite su kitu asmeniu.
Nekąskite visos duonos riekės – atsilaužkite po gabaliuką. Sviastu taip pat tepkite atsilaužtus gabaliukus, o ne riekę.
Niekada nekiškite peilio prie burnos, peiliu nedėkite maisto ant šakutės. Šakute daug maisto neimkite – tik tiek kiek ant jos be vargo telpa. Suvalgę vaisių ar uogą, kauliuką lūpomis padėkite ant šakutės, o nuo jos – į lėkštę.
Nekritikuokite vaišių. Jei atsisakote patiekalo, geriau neaiškinkite priežasčių.
Nesistenkite būtinai pasemti paskutinį šaukštą sriubos ar suvalgyti paskutinį mėsos kąsnelį.
Dažnai svečio klausiama: "Ar skanu?" Tai ne visada retorinis klausimas, nes daugelyje restoranų iš tiesų paisoma svečio nuomonės. Net jei daug ko nesuvalgėte, galite patikinti, kad buvo skanu, bet daugiau nebeįstengiate – bus malonu tiek šeimininkams, tiek restorano darbuotojams.
Ideliai rankoms plauti paprastai atnešami po kiekvieno rankomis valgomo patiekalo ir pastatomi iš kairės. Baigę valgyti kyštelėkite pirštus į vandenį ir nusišluostykite servetėle. Nesumanykite "kaip reikiant" nusiplauti rankų – juk tai tik tam tikra ceremonija.
Jeigu desertas patiekiamas taurėje ant lėkštelės, šaukštas paliekamas ant jos. Jeigu desertas patiekiamas kokiame nors dubenėlyje, šaukštą reikia palikti jame arba ant polėkštės.
Valgomųjų įrankių padėtis pasako, ar mes dar norime valgyti, ar jau baigėme.
Baigus valgyti sriubą šaukštas padedamas ant polėkštės, o suvalgius šaltuosius ar karštuosius patiekalus šakutė ir peilis padedami ant lėkštės vienas greta kito kotais į dešinę, 45º kampu stalo krašto atžvilgiu.
Prie stalo pasitaiko visko, tačiau kad ir kas atsitiktų, niekada nereikia kelti panikos, stebėtis ar krimstis.
Jei netyčia nukrinta šakutė ar peilis, nedera jų lįsti po stalu. Neatkreipdami aplinkinių dėmesio šeimininkės ar patarnautojų papršykite kito įrankio. Jei netyčia sudaužėte taurę, mandagiai atsiprašykite, bet "neatgailaukite", nesisiūlykite nupirkti lygiai tokią pačią ar net gražesnę.
Ant staltiesės nukritusį valgio gabalėlį kuo stropiau paimkite švaraus peilio galiuku, padėkite į savo lėkštę ir suvalgykite. Sutepta staltiesės vieta uždengiama švaria šeimininkės ar patarnautojo paduota servetėle.
Jei kuo nors apipylėte stalo kaimyną, atsiprašykite jo ir šeimininkės, bet nepulkite apipiltojo šluostyti.
Kartais maiste atsiduria plaukas, akmenukas ar pan. Kad ir kaip nemalonu būtų, nereikia apie tai skelbti visiems. Svetimkūnis nepastebimai padedamas ant lėkštės krašto ir valgoma toliau. Jeigu kąsnis stringa, nevalgykite. Atidi šeimininkė, žinoma, pastebės ir pasirūpins, kad gautumėte kitą porciją.
Nedera čiulpsint iš tarpdančių traukti maisto likučius – tam skirti dantų krapštukai. "Operacija" atlikite sučiauptomis lųpomis ir kiek įmanoma greičiau, prisidengę burną nosine arba ranka.
Skirtingose šalyse egzistuoja skirtingas požiūris į valgymo manieras, elgesį prie stalo, tačiau protokolinių priėmių reikalavimai vis dėlto panašūs. Svarbiausia – santūrumas ir pagarbus dėmesys kitos šalies atstovams.
KAIP PATIEKTI VALGIUS IR GĖRIMUS
Iš ŠALTŲJŲ PATIEKALŲ IR UŽKANDŽIŲ pirmiausia valgomi ikrai su sviestu, šviežios
daržovės, sūdyta, virta ar kepta žuvis, silkė, jūrų produktai – krabai, kalmarai, omarai, vėžiai,
austrės, žuvies salotos.
Po jų valgomi mėsos patiekalai ir jos salotos, vėliau – paukštienos patiekalai ir jos salotos, daržovių salotos, mišrainės, sūdytos ir marinuotos daržovės grybai.
Šaltieji patiekalai – delikatesiniai ir apetitą žadinantys patiekalai, todėl ir patiekiami pirmiausia. Estetiškai papuošti užkandžiai sudedami į porceliano, fajanso, stiklo indus. Kad patiekalas būtų patrauklus, visi puošybos elementai turi būti valgomi ir derėti spalva, forma bei skoniu. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2006-10-17
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis12 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis3.09 MB
AutoriusAs
Viso autoriaus darbų18 darbų
Metai2006 m
Klasė/kursas1
Švietimo institucijaVilniaus kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Elgesys prie stalo [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 12 puslapių 
  • Vilniaus kolegija / 1 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą