Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Pasaulio šalių maitinimosi ypatumai: Tailandas, Belgija, Armėnija
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Pasaulio šalių maitinimosi ypatumai: Tailandas, Belgija, Armėnija

  
 
 
123456789101112
Aprašymas

Tailandiečių maitinimosi ypatumai. Susodinimas prie stalo. Elgesys prie stalo. Valgymo laikas ir būdingiausiais maistas. Virtuvės ypatumai. Pagrindiniai prieskoniai. Maisto subtilybės Tailando regionuose. Belgų maitinimosi ypatumai. Susodinimas prie stalo. Elgesys prie stalo. Valgymo laikas ir būdingiausiais maistas. Virtuvės ypatumai. Gėrimai. Šokoladas. Regioniniai skirtumai. Restoranų kultūra. Armėnų maitinimosi ypatumai. Susodinimas prie stalo. Elgesys prie stalo. Valgymo laikas ir būdingiausiais maistas. Virtuvės ypatumai. Saldumynai. Gėrimai.

Ištrauka

Susodinimas prie stalo
Garbingiausia vieta yra ties stalo viduriu, o svarbiausias svečias sodinamas priešais šeimininką, toliausiai nuo durų ( į kraštus į abi šalis nuo šeimininko ir svarbiausio svečio sodinami asmenys pagal svarbumą, padėjėjai, o gale sėdi mažiau svarbūs žmonės; visa tvarka atsispindi lyg veidrodyje kitame stalo šone, kadangi hierarchijos taisyklės reikalauja, kad kiekvienas galėtų kalbėtis su priešais sėdinčiais tos pačios padėties asmenimis, tačiau žemesnio rango asmenys negalėtų bendrauti ar kalbėtis su aukštesnio rango asmenimis). Moterims, dalyvaujančioms dalykiniuose pobūviuose, suteikiamos garbingos vietos, nors tokiu atvejų pasitaiko retai. Tailande įprasta moterims atsistoti, kuomet vyrai įžengia į kambarį, taip pat atidaryti vyrams duris ir praleisti juos pirma.
Elgesys prie stalo
Nedera pradėti valgyti ar gerti, kol vyriausiajam asmeniui prie stalo nebus pateikta valgio ir jis pirmas nepradės.
Tradicinės valgomųjų lazdelių kultūros yra Kinija, Japonija ir Korėja. Lazdelėmis nesinaudojama tailande, išskyrus atvejus, kai valgomi kiniški patiekalai kinų restorane. Tailande valgoma su šaukštais ir šakutėmis (peilių nesinaudojama ir jų neatnešama). Jeigu reikia atsipjauti ko nors, naudojamas šaukšto kraštas, o paskui valgoma šakute. Kadangi šaukštas yra svarbiau už šakutę, jei asmuo dešiniarankis, šaukštą laikomas dešinėje, o šakutę – kairėje rankoje.
Ryžiai dažniausiai patiekiami atskiruose dubenėliuose, ne toje pačioje lėkštėje su maistu. Nors ryžiai yra pagrindinis maistas, nebūtina suvalgyti iki paskutinio grudelio, šiek tiek dera palikti (tiesą sakant, jeigu suvalgoma daugiau nei esama maisto lėkštėje, tai reiškia, jog norima daugiau). Nedera imti paskutinio kąsnelio iš bendros patiekalo lėkštės. Be to, tailande dera maišyti padažą su ryžiais, o karštas patiekalas gali būti valgomas kartu su ryžiais, skirtingai nei Japonijoje. Jeigu patiekiami makaronai ar sultinys, nedera šliurpti.
Dantų krapštukais naudojamasi baigus valgyti. Po valgymo tailandiečiai visi kartu valosi dantis dantų krapštukais, todėl drąsiai galima dalyvauti tokioje sesijoje.
Kaip ir visur kitus Azijoje, Tailande rūkoma daug, tačiau paprastai ne valgant, o pasibaigus vaišėms.
Valgymo laikas ir būdingiausiais maistas
Tipiškas tailandiečių racionas daugiausiai remiasi vietiniai maisto produktais, ypač daržovėmis ir jūros gėrybėmis, gėrybės, vandens augalai ir žalumynai, ryžiais ir makaronais. Mėsa vartojama retai, dažniausiai jautiena ir aviena. Nors tailandiečiai vis geriau susipažįsta su vakarietišku maistu, jiems labiau patinka vietinė virtuvė, gardus tailandietiškas ir kiniškas maistas (jei turite svečių iš tos šalies ir jei tiesiogiai nepareiškia noro paskanauti vietinių maisto produktų ar išbandyti jūsų šalies virtuvės, nuveskite juos į tailandietišką ar kinų restoraną). Patariama vengti vaišinti vakarietišku maistu, ypač sūriais: šis maisto produktas daugumai tailandiečių neskanus. Tailandiečių virtuvėje nenaudojami europiečiams įprasti pieno produktai.
Pusryčiaujama nuo 7.30 iki 9 val., valgomi dažniausiai ryžiai ir geriama arbata; išverdama ryžių košė ir pagardinama įvairiais priedais, įvairiai ruoštais kiaušyniais ar marinuotomis daržovėmis. Arbata Tailade geriama kaip ir visur tame regione – be cukraus, pieno ar citrinos.
Priešpiečiai visada buvo pagrindinis dienos valis, ir net gi šiais laikais, šurmulingame didmiestyje, jie gali būti prašmatnūs iš kelių patiekalų, arba paprasti, susidedantys iš greitai paruošiamų makaronų. Priešpiečiai dažniausiai valgomi nuo 13 val., dažniausiai tiekiama mėsos, žuvies, ir/ar daržovių su ryžiais ar makaronais. Priešpiečiams kartais tiekiama didelė porcija sultinio ar sriubos iš įvairių sudedamųjų dalių. Daugelis patiekalų troškinama maišand giliose keptuvėse ar paprastai verdant, o kartais tai daroma labai įmantriai. Per priešpiečius ar pietus paprastai teikiamas alus, gaivieji gėrimai ir/arba arbata.
Pietaujama nuo 18 val., vėliausiai pradedama nuo 19 val. Net gi jei pagrindinis dienos valgis buvo priešpiečiai, pietūs tiekiami tik šiek tiek lengvesni – taip priimta valgyti namie, šeimos rate. Pietų valgiaraštis primena formalesnius riešpiečius. Pirmiausiai tiekiami gėrimai, dažniausiai alus arba ryžių vynas, po jų – valgant alus, a pabaigoje saldus vynas ir/as arbata.
Virtuvės ypatumai
Tailando virtuvei būdingos įvairios salotos, gardinamos ypatingais tailandietiškais padažais. Daug kur naudojamas kokoso pienas, kuris suteikia ypatingą skonį tiek sriubai su krevetėmis, tiek bet kuriam troškiniui. Mėgstami yra ryžių miltų plonučiai bei permatomi makaronai, bambukų ūgliai, antiena bei sojos mėsa ar tofu.
Tailande nėra griežtų taisyklių, kaip turi būti gaminamas valgis ir kiekvienas patiekalas yra "autorinis". Maisto ruošimas yra menas ir, kaip dalininkas dažų palete, tailandietis virėjas naudojasi prieskoniais ir žolelėmis kurdamas šedevrus. Prieskoniai gali būti kaitaliojami priklausomai nuo virėjo pageidavimų ar fantazijos. Pavyzdžiui, daugelyje receptų kiauliena gali būti pakeista vištiena arba krevetėmis. Tailandiečių patiekaluose tėra viena nerašyta taisyklė – visa skonio paletė turi išlaikyti harmoniją ir balansą. Kontrastiškų skonių mišinys kiekvieną Tailando virtuvės valgį padaro nepakartojamu.
Maistas dažnai labai aštrūs, egzotiški, tačiau labai skanūs. Naudojama daug neįprastų vaisių (Tailandas – pasaulio egzotinių vaisių centras, turistai gali paragauti patį keisčiausią ir prieštaringiausą vaisių – duriamą) bei daržovių. Siūloma daug skonių, o subtilus žolynų, prieskonių ir šviežių elementų mišinys valgymą paverčia nepamirštamu įspūdžiu. Pagrindinis patiekalas – paprasti lipnieji ryžiai, pagardinti paprika arba žuvies padažais. Gana populiarūs delikatesiniai patiekalai, kurių paragauti išdrįs nedaugelis – keptos skruzdėlės ir žiogai bei varlės su tam tikru padažu. Pasak tajų, idealus valgis visada skirtas akiai, nosiai ir gomuriui – todėl ta ir yra pagrindinė Tailandiečių virtuvės taisyklė. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-02-26
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis10 puslapių 
Literatūros šaltiniai3
Dydis24.99 KB
AutoriusKaterina
Viso autoriaus darbų4 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasLektorė Marija Jonikienė
Švietimo institucijaVilniaus kolegija
Failo pavadinimasMicrosoft Word Pasaulio saliu maitinimosi ypatumai Tailandas Belgija Armenija [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 10 puslapių 
  • Vilniaus kolegija / 3 Klasė/kursas
  • Lektorė Marija Jonikienė
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą