Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Stalo įrankiai ir serviravimas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Stalo įrankiai ir serviravimas

  
 
 
12345678910111213
Aprašymas

Įvadas. Stalo įrankių tipai. Asmeninio naudojimo įrankiai. Kaip naudotis šaukštu, peiliu ir šakute. Bendro naudojimo įrankiai. Pagrindiniai stalo serviravimo principai. Šventinio stalo serviravimas. Išvados.

Ištrauka

Užmarštin nuėjo tie laikai, kai aukštuomenės puotose maistas iš bendrų indų buvo imamas rankomis, jo likučiai metami ant grindų čia pat besisukantiems šunims, o rankos valomos į jų kailius. Tobulėjant žmogaus buičiai, išaugo ir estetiniai poreikiai: žmogui prireikė geresnio drabužio, gardesnio valgio, gražiau padengto stalo. Kasdieninio stalo serviravimas šiandien jau tapo įprastu dalyku, o šventinio stalo puošimas – šiokiu tokiu rūpesčiu.
Nebeužtenka taisyklingai ant stalo sudėtų tarpusavyje derančių indų, taurių bei įrankių. Reikalinga bendra stalo harmonija, spalvų dermė ir šventinė nuotaika.


Darbo objektas: Stalo įrankiai ir serviravimas.
Darbo tikslas: Pristatyti stalo įrankius, trumpai aptarti serviravimą.
Darbo uždaviniai:
1. Pristatyti stalo įrankius ir trumpai aptarti jų naudojimą;
2. Išvardinti pagrindinius stalo serviravimo ypatumus;
3. Trumpai apibūdinti šventinio stalo serviravimą.
Darbo raktiniai žodžiai: kordas, serviruotė, švediškas stalas.

Darbo metodika: mokslinės literatūros analizė.

Pagal paskirtį stalo įrankiai skirstomi:
• Asmeninio naudojimo (skirti valgyti);
• Bendro naudojimo (skirti maistui paimti iš bendrų indų);
• Pagalbinius (skirti valgiui gaminti).

Didysis peilis ir šakutė (6) skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali būtin naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas pateikiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas.
Karštiems žuvies patiekalams valgyti naudojami didieji žuvies įrankiai (7). Jie yra tokio paties dydžio kaip ir mėsos įrankiai, tik peilis lopetėlės formos, o šakutės vidurinė įpjova gilesnė.
Užkandžių įrankiai – tai peilis ir šakutė užkandžiams (8). Jais valgome šaltus užkandžius ir kaikuriuos karštus (blynelius, karštus sumuštinius, kiaušinienę). Užkandžių įrankiai yra šiek tiek mažesni už pagrindinius įrankius.
Įrankiai žuvies užkandžiams, dar vadinami mažaisiais žuvies įrankiais, yra tokio pat dydžio kaip ir pagrindiniai užkandžių įrankiai, jų forma – kaip didžiųjų žuvies įrankių.
Pagrindiniai deserto įrankiai – tai peilis, šakutė ir šaukštas. Peilis ir šakutė vaisiams valgyti (9) yra tokie kaip ir užkandžių įrankiai, tik mažesni. Šakutė tortui, kreminiams pyragaičiams valgyti (10) yra arbatinio šaukštelio dydžio, turi tris dantelius, kurių vienas, šoninis, ura platesnis ir atlieka peilio funkciją. Peilis sviestui (11) skirtas sviestui užtepti ir serviruojant stalą dedamas ant duonos lėkštutės. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-03-19
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis12 puslapių 
Literatūros šaltiniai3
Dydis23.15 KB
AutoriusInga
Viso autoriaus darbų8 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Failo pavadinimasMicrosoft Word Stalo irankiai ir serviravimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 12 puslapių 
  • 3 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą