Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Stiprieji gėrimai: viskis, konjakas, degtinė
   
   
   
-1
naudingas 0 / nenaudingas -1

Stiprieji gėrimai: viskis, konjakas, degtinė

  
 
 
12345678910
Aprašymas

Įvadas. Istorija. Degtinė. Konjakas. Gamybos būdai. Viskis. Degtinė. Konjakas. Kaip geriami šie gėrimai? Išvados.

Ištrauka

Ne vienam iš mūsų teko susidurti su alkoholiniais gėrimais. Jų būna beveik kiekviename vakarėlyje, gimtadienyje, pobuvyje ar kokiame kitokiame susibūrime. Kažin ar artimiausiu metu žmonės nustos vartoję alkoholį. Todėl svarbu žinoti, kam, kiek ir ko galima išgerti, stipriai nepakenkiant savo sveikatai. Alkoholinius gėrimus skirstyčiau į tris rūšis: į natūralius, kurių stiprumas nuo 1 iki 16% alkoholio, maišytus, kurių stiprumas nuo 15 iki 80% alkoholio ir distiliuotus (spiritai), kurių stiprumas iki 80% alkoholio . Prie distiliuotų gėrimų priskiriami viskis, degtinė ir konjakas, nors neretai būtų galima priskirti ir daug daugiau, bet šį kartą aptarsiu tik šiuos tris. Pradedant nuo kiekvieno iš šių alkoholinių gėrimų istorinės kilmės iki gamybos būdų ir kaip jie geriami.
Darbo tikslas: susipažinti su trimis skirtingais alkoholiniais gėrimais: viskiu, degtine ir konjaku. Išsiaisškinti jų skirtumus bei panašumus.
Rašydama šį referatą rėmiausi antriniais informacijos šaltiniais. Pagrinde internete rasta medžiaga, todėl visa informacija yra gana nauja ir paremta šių dienų patirtimi.

Paprastai apie viskį yra sakoma, jog tai alkoholinis gėrimas, kuris išgaunamas iš grūdų. Žodis "whisky" kilęs iš keltų kalbos "uisce beatha" ir reiškia gyvybės vandenį. Tikrasis viskis turi būti 40-45% stiprumo.
Škotiško viskio pirmtaku galima laikyti viržių skonio alų, kurį darydavo škotų protėviai iš salyklo.
IX a. pradžioje airių vienuoliai atvyko į Škotiją tam, kad pakrikštitų savo keltiškas brolijas. Kartu su dievo žodžiu jie atsivežė ir pirmąsias primitivias spirito varyklas ,kurias jie pasiemė žygiuose po kontinentinę Europą skleisdami krikščionybę. Vietiniai gyventojai greitai suprato, kad jie galėtų sukurti alkoholinį gėrimą, kuris būtų gaunamas distiliuojant viržių alų. Paprastos alaus varyklos buvo įkurtos labiausiai apgyvedintuose kaimuose ir taip namų gamybos viskis tapo sudedamąjas galų kultūros dalimi.
XIX a. pradžioje kartu su pramonės revoliucijos pradžia verslininkai suskubo statyti naujas prabangias viskio daryklas. XIX a. atnešė daugybę pasikeitimų škotiško viskio gamyboje. Tokios naujovės, kaip stulpelinių distiliatorių 1830-ais atsiradimas, leido išgauti naujos rūšies grūdų viskį – švelnaus skonio alkoholinį gėrimą, kuris buvo gaminamas ne iš salyklinių grūdų, pvz., kukurūzų. Grūdų viskio gamyba lėmė dar vienos viskio rūšies atsiradimą – tai maišytas viskis, kuris pradėtas gaminti 1860-ųjų pabaigoje.
Viskio pasaulis yra labai platus ir be galo įvairus. Šis gėrimas gali būti europietiškas (škotiškas ir airiškas) bei amerikietiškas (JAV ir Kanados gamybos). Šios dvi grupės skiriasi ne tik "gimimo" vieta. Europoje,daugiausiai Škotijoje, viskis daromas iš miežių, o JAV ir Kanadoje – iš kukurūzų, rugių ir kitokių javų. Šiuo metu pasaulyje išskiriamos keturios viskio rūšys:
• Airiškas viskis
• Burbonas (Kentukio viskis)
• Kanadietiškas viskis
• Škotiškas viskis
Škotiškas viskis išsiskiria savotišku aromatu, kuris atsiranda džiovinant miežių salyklą ir nuo deginamų durpių kvapo.
1999 m. kovas – tai viskio gamybos pradžia Lietuvoje – išleidžiamas viskis ALITA. Viskis ALITA - tai pirmasis Lietuvoje išpilstytas viskis. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-06-12
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis8 puslapiai 
Literatūros šaltiniai5
Dydis23.03 KB
Autoriusvika
Viso autoriaus darbų1 darbas
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Švietimo institucijaVilniaus Universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Stiprieji gerimai viskis konjakas degtine [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

  • 2007-10-05 IP: 78.61.26.163
    xxx sako

    gerai padirbejai:) daugiau tokiu darbu

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 8 puslapiai 
  • Vilniaus Universitetas / 3 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-1
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą