Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Kaip patiekti valgius ir gėrimus. Kas kaip valgoma
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Kaip patiekti valgius ir gėrimus. Kas kaip valgoma

  
 
 
1234567891011
Aprašymas

Įvadas. Kaip patiekti valgius ir gėrimus. Šaltieji patiekalai ir užkandžiai. Karštieji užkandžiai. Sriubos. Karštieji patiekalai. Saldieji patiekalai. Vaisiai. Arbata, kava, kakava. Gaivieji gėrimai. Kas kaip valgoma. Virtas kiaušinis Žuvis. Ikrai. Vėžiai. Austrės. Krabai. Sraigės. Sumuštiniai. Dešros ir kumpiai. Salotos. Sūris. Paukštiena. Šonkauliukai. Padažas. Spageti. Tortai, pyragai, riestainiai. Saldainiai. Obuolys, kriaušė. Apelsinas. Bananas. Vynuogės. Arbūzai ir melionai. Uogos.

Ištrauka

Darbo tema: kaip patiekti valgius ir gėrimus bei kaip kas valgoma.
Darbo tikslas: pateikti informaciją apie valgių ir gėrimų patiekimą ir jų valgymą.
Darbo uždaviniai:
1. aprašyti kaip patiekiami karštieji ir šaltieji užkandžiai, sriubos bei gėrimai;
2. apžvelgti vaisių ir uogų valgymą ir patiekimą;
3. supažindinti su įvairių patiekalų valgymo subtilybėmis.

Prie stalo nejaukiai jaučiasi ir svečiai, nežinantys, kaip valgyti kai kuriuos patiekalus, ir šeimininkai, nemokantys tinkamai paruošti stalo, todėl ir vieni, ir kiti turi išmanyti bent paprasčiausias maisto patiekimo ir valgymo taisykles.

ŠALTIEJI PATIEKALAI IR UŽKANDŽIAI. Pirmiausia valgomi ikrai su sviestu, šviežios daržovės, sūdyta, virta ar kepta žuvis, silkė, jūrų produktai – krabai, kalmarai, omarai, vėžiai, austrės, žuvies salotos. Po jų valgomi mėsos patiekalai ir jos salotos, vėliau – paukštienos patiekalai ir jos salotos, daržovių salotos, mišrainės, sūdytos ar marinuotos daržovės, grybai.
Šaltieji užkandžiai – delikatesiniai, apetitą žadinantys patiekalai, todėl ir patiekiami pirmiausia. Estetiškai paruošti užkandžiai sudedami į porceliano, fajanso, stiklo indus. Kad patiekalas būtų patrauklus, visi puošybos elementai turi būti valgomi ir derėti spalva, forma bei skoniu. Patiekalas bei jo puošmenos neturi "išeiti" už lėkštės ribų. Užkandžiams puošti vartojami produktai, iš kurių pagaminti patiekalai, taip pat petražolės, salotų lapai, švieži vaisiai, citrinos. Nepjaustytos daržovės patiekiamos žemose vazose, o pjaustytos – didelėse apvaliose ar pailgose lėkštėse. Įrankių kotai turi šiek tiek kyšoti iš lėkštės, kad būtų patogu paimti.
Įdaryti pomidorai, agurkai ar kiaušiniai patiekiami porceliano, stiklo ar fajanso induose; daržovėmis, žalumynais, vaisiais papuošti mėsos gaminiai – didelėse porceliano ar fajanso lėkštėse. Virtos ir rūkytos mėsos dėti į vieną lėkštę nepatartina. Jei lėkštėje prie mėsos yra garnyro, dedamas šaukštas, o ant jo – šakutė danteliai į viršų. Jei garnyro nėra, pakanka šakutės, tik ji tuomet dedama danteliais į apačia.
Mėsos užkandėlė ar asorti. Galima patiekti kiekvienam svečiui atskirai užkandinėse lėkštėse, o mėsos, žuvies, vaisių salotas – mažose salotinėse ar kokteilių taurėse. Užkandžiams valgyti dedamas užkandinis peilis ir šakutė, užkandžių kokteiliams – užkandinė šakutė, kartais dar ir šaukštelis. Į porcijomis pateikiamas salotas, marinuotus grybus galima dėti desertinį šaukštą. Jei salotos patiekiamos didelėje lėkštėje, į ją dedamas specialus įrankių komplektas arba šakutė ir šaukštas.
Padažai pilami į dubenėlius ar padažines. Ant polėkštės ir lygiagrečiai su indo ąsele dedamas specialus padažo (ar sriubos) šaukštas. Panaudotas įrankis paliekamas padažinėje.
Sumuštiniai dedami į dideles apskritas porceliano, fajanso arba pintas lėkštes (į pastarąsias tiesiama balta medžiaginė servetėlė). Maži sumuštiniai valgomi rankomis, didesni arba karšti – peiliu ir šakute.
Šaltasis žuvies patiekalas valgomas užkandiniu peiliu ir šakute arba specialiais mažaisiais žuvies įrankiais. Didžiausiais žuvies įrankiais valgomas tik karštasis žuvies patiekalas. Po žuvies ir silkės užkandinė lėkštė ir įrankiai pakeičiami.
Sviestas patiekiamas sviestinėje, duonos lėkštelėje arba rozetėje, dedamoje už užkandinės lėkštės. Peilis sviestui tepti dedamas ant duonos lėkštės dešinėje pusėje ašmenimis į lėkštės vidų.
Supjaustyta duona sukraunama į specialią lėkštę ant baltos medžiaginės servetėlės ir uždengiama tos pačios servetėlės kraštu. Pirmasis, norintis pasiimti duonos, atidengia servetėlę, ir duona daugiau neuždengiama. Duonos lėkštelėse patiekiami skrebučiai ar bandelės prie sultinio. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-10-15
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis9 puslapiai 
Literatūros šaltiniai4
Dydis17.71 KB
AutoriusKristina
Viso autoriaus darbų5 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas2
Mokytojas/DėstytojasL. Bocytė-Garbačiauskienė
Švietimo institucijaŠiaulių valstybinė kolegija
FakultetasVerslo ir technologijų fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Kaip patiekti valgius ir gerimus. Kas kaip valgoma [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

  • 2014-10-04 IP: 78.63.8.45
    ramune sako

    tinkamas referatas

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 9 puslapiai 
  • Šiaulių valstybinė kolegija / 2 Klasė/kursas
  • L. Bocytė-Garbačiauskienė
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą