Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Stalo serviravimas (3)
   
   
   
naudingas +3 / nenaudingas -3

Stalo serviravimas (3)

  
 
 
1234567891011121314
Aprašymas

Įvadas. Stalo dekoracijos. Tai būtina žinoti. Kasdienio stalo serviravimas. Pusryčių stalas. Pietų stalas. Vakarienės stalas. Kavos, arbatos stalas. Šaltų užkandžių (švediškas) stalas. Ypatingų progų stalo serviravimas. Oficialios vakarienės stalas. Šventinis stalas. Pobūvių stalas. Furšetas. Gėrimai. Išvados.

Ištrauka

Etiketas- vienas seniausių kultūros reiškinių. Manoma, kad pirmoji knyga apie etiketą buvo parašyta 2350 m. pr. Kr. Egipte ir vadinosi " Elgesio instrukcijos ". Pagarba, palankumas kitam žmogui, mandagumas, orumas, padorumas – tai moraliniai principai, slypintys etiketo turinyje ir išreiškiami subtilia elgesio forma ( 3 ). Etiketas – tai papročiais virtusios žmogaus elgesio taisyklės. Nors etiketo taisyklės pritaikytos tipiškoms situacijoms, visuomenės gyvenime jos nuolat koreguojamos – vienos taisyklės atmetamos, kitos "prikeliamos" iš praeities arba kuriamos naujos. Žmogus valgo ir geria ne vien norėdamas palaikyti gyvybines funkcijas, - tai malonumas, galimybė susitikti su draugais ir bičiuliais, proga įdomiai pabendrauti ir pasisemti naujų įspūdžių. Kada, kur ir su kuo – progų gausybė, bet ne mažiau yra klaidų ir taisyklių, todėl nestebina nusistovėję papročiai ir tradicijos, elgsenos prie stalo manierų gausa, etiketo reikalavimai ( 2 ). Užmarštin nuėjo tie laikai, kai net aukštuomenės puotose maistas iš bendrų indų buvo imamas rankomis, jo likučiai metami ant grindų čia pat besisukiojantiems šunims, o rankos valomos į jų kailius. Tobulėjant žmogaus buičiai, išaugo ir estetiniai jo poreikiai: žmogui prireikė geresnio drabužio, geriau paruošto valgio, gražiau padengto stalo ( 10 ). Skanus valgis teikia malonumą tik tada, kai gerai padengtas stalas ir prie jo patogu sėdėti. Darbo tikslas: Surinkti ir aptarti informaciją apie stalo serviravimą. Darbui iškelti uždaviniai: 1. Išanalizuoti naujausią pedagoginę literatūrą stalo serviravimo klausimu. Metodas: literatūros analizė
Atvykus į restoraną, pobūvį, priėmimą ar tiesiog į svečius visų pirma į akis krinta bendras patalpos vaizdas – interjeras: dizainas, baldai ir jų išdėstymas, stalo serviravimas (4;60p.). Šiuolaikinei serviruotei būdingas pabrėžtinai dalykiškas, paprastas stilius. Indai, įrankiai, servetėlės, aksesuarai bei visas stalo apipavidalinimas – griežtokas, saikingas, vengiama per didelio puošnumo ir ekstravagancijos. Daiktai išdėstomi pagal tam tikras taisykles, kiekvienas jų turi tiksliai nustatytą vietą ( 2 ). Nereikėtų stalo perkrauti valgiais. Daugiau dėmesio skirkime ne patiekalų gausumui, o jų puošimui ir pateikimui. Ir... gerai nuotaikai! Juk nuo jos priklauso, ar ilgam ši šventė pasiliks mūsų atmintyje. Ar stalas būtų stačiakampis, ar apvalus kėdes reikia pasistengti sustatyti taip, kad svečias nesijaustų įspraustas tarp stalo kojos ir kaimyno kelių. Kėdės statomos tokiu atstumu, kad galėtų nesunkiai prieiti, bet ir ne per toli, kad svečiai galėtų susikalbėti. Tarp dviejų sėdimų vietų centrų turėtų būti maždaug 60-70 centimetrų atstumas, tačiau jokiu būdų nestatykite kėdžių ties stalo koja. Net jeigu Jūs esate neprietaringas žmogus ir stalo kojos ar kampo nelaikote blogu ženklu, sodinti damą šioje vietoje nedera – ji gali segėti siaurą sijoną, todėl sėdėti prie stalo kojos jai gali būti itin nepatogu. Šeimininkai turi pasirūpinti, kad svečiai nejaustų skersvėjo nuo lango ar durų, kad šviesa jų neakintų. ( 6 , 45-46 p.) ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-10-15
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis12 puslapių 
Literatūros šaltiniai10 (šaltiniai yra cituojami)
Dydis24.11 KB
Autoriusilmys
Viso autoriaus darbų3 darbai
Metai2007 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/DėstytojasA. Lapinskienė
Švietimo institucijaKlaipėdos valstybinė kolegija
FakultetasPedagogikos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Stalo serviravimas (3) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 12 puslapių 
  • Klaipėdos valstybinė kolegija / 3 Klasė/kursas
  • A. Lapinskienė
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+3
-3
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą