Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Stalo serviravimas (5)
   
   
   
2
naudingas +2 / nenaudingas 0

Stalo serviravimas (5)

  
 
 
1234567891011121314151617
Aprašymas

Įvadas. Stalo indai. Stalo įrankiai. Stalo aptiesalai. Stalo serviravimas. Stalo papuošimas. Susodinimas prie stalo. Svečių aptarnavimas. Išvados.

Ištrauka

Šio darbo tikslas yra, susipažinti kaip serviruojamas stalas, tai yra plačiau paanalizuoti kokie yra stalo indai ir stalo įrankiai, stalo aptiesalai, kaip puošiamas ir serviruojamas stalas, kaip prie stalo susodinti svečius ir kaip juos geriau aptarnauti.


Indai, kaip ir įrankiai, gali būti skirstomi pagal paskirtį ir pagal medžiagą iš kurios yra pagaminti indai. Jie gaminami iš porceliano, fajanso, molio, stiklo, metalo, krištolo, plastmasės ar net popieriaus.
Porceliano ir fajanso indai:
Daugiau nei prieš 1300 metų Kinijoje, vėliau Japonijoje, pradėta gaminti neįprastos keramikos – porceliano indus. Tik XVIII a. vienam vienuoliui pavyko atskleisti kinų porceliano gamybos paslaptis. Europoje pirmieji porcelianą pradėjo gaminti prancūzai. Dirbama ir dekoruojama buvo rankiniu būdu. Porceliano indai lengvi, patvarūs. Jie geriausiai išlaiko šilumą.
Fajanso indai gaminami iš plastinio molio, kvarcinio smėlio, kreidos ir gipso. Pirmieji fajanso gaminiai buvo pradėti gaminti senovės Egipte. Nuo IV a. jie paplito kinijoje, o nuo XVI a. Europoje. Fajansas – balta, smulkiai akyta keramika, padengta bespalve glazūra.
Ištikrųjų visi indai skirstomi į asmeninio naudojimo, kai dedami ant stalo kiekvienam asmeniui. Bendro naudojimo, juose patiekiami į stalą bendri patiekalai ir pagalbiniai indai naudojami maisto gaminimui.
Krištolo ir stiklo indai:
Krištolas – tai stiklas, kurio sudėtyje yra daug švino ar bario oksido. 1450 ºC temperatūroje ši masė pradeda tirpti.
Pagal Europos Sąjungos taisykles, stiklo dirbiniai, turintys švino mažiau negu 4 %, laikomi stiklu, turintys daugiau negu 10 % vadinami krištolu, o turintys daugiau negu 30 % laikomi labai aukštos kokybės krištolu.
Krištolas pasižymi trimis savybėmis: maloniai skamba švelniai stukteltas pirštu, laužia šviesą labiau nei paprastas stiklas, sunkesnis už tokio pat dydžio bešvink stiklą.
XX a. pab. Krištolo gamyba patyrė perversmą, išgauta nauja produkcija – tritano krištolas. Pasižymintis ilgaamžiškumu, elegancija ir tvirtumu. Neturintis švino oksido, todėl negelsta, nesibraižo ir yra skaidrus.
Metaliniai indai:
Dažniausiai naudojami patiekalams gaminti ir jiems patiekti. Tai nerūdijančio plieno, Melchioro ir sidabriniai indai. Jie gali būti graviruojami, juodinami, kalami. Juos reikia kruopščiai prižiūrėti, tinkamai plauti, persidarbuoti.
Asmeninio naudojimo indai:
1. padėklinė lėkštė ( 26 – 35 cm), naudojama, kaip polėkštė arba karštiesiems patiekalams.
2. sėkli lėkštė karštajam patiekalui ( 24 – 26 cm ).
3. lėkštė užkandžiams ( 20 – 22,5 cm ).
4. lėkštė duonai ( 15, 16 – 17,5 cm ) tampat gali būti naudojama desertui patiekti.
5. rozetė ( naudojama citrinai, medui ar kitiems smulkiems maisto priedams patiekti vienam asmeniui ). Asmeninio naudojimo indams dar priskiriami kavos ir arbatos puodeliai su plokštėmis, puodelis sultiniui, įvairūs indeliui kremui, desertui, indelis kompotui, taurelė kiaušiniui. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2010-02-24
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis15 puslapių 
Literatūros šaltiniai5
Dydis26.59 KB
Autoriusdiana
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2010 m
Klasė/kursas4
Švietimo institucijaVilniaus kooperacijos kolegija, VšĮ
FakultetasVilniaus skyrius
Failo pavadinimasMicrosoft Word Stalo serviravimas (5) [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 15 puslapių 
  • Vilniaus kooperacijos kolegija, VšĮ / 4 Klasė/kursas
  • 2010 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
+2
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą