Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Kita>Etiketas>Stalų serviravimas
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Stalų serviravimas

  
 
 
12345678910111213141516
Aprašymas

Įvadas. Kasdieninis ir šventinis stalas. Kasdieninis serviravimas. Šventinis serviravimas. Šventiniai stalai. Kavos ir arbatos stalas. Naujųjų metų stalas. Kalėdų stalas. Kūčių stalas. Jaunavedžių stalas. Vaikų vaišių stalas. Medžiotojų stalas. Švediškas stalas. Jubiliejinis stalas. Pavasario stalas. Velykų stalas. Gedulingų pietų stalas. Pobūvio stalas. Valgomieji įrankiai. Taurių formos. Darbas iliustruotas paveikslėliais.

Ištrauka

Nuo seno lietuviai garsėja vaišingumu. Mokėjo mūsų protėviai svečią pamylėti, alučiu, midučiu pavaišinti. Sako, švenčių stalai lūždavo nuo kepsnių ir kitokių gardumynų.
Dabar daug kas pasikeitė, bet paprotys taip apkrauti vaišių stalą, kad vietos lėkštei nebeliktų, taip pamylėti brangų svetelį, kad kartais savo namų durų neberastų – ir šiandien gyva.
Reikėtų atsisakyti gausių vaišių stalų, ant kurių nėra vietos gėlės žiedui, įvairesnėms serviravimo priemonėms. Tebūna mūsų vaišių stalai įvairūs, mieli akiai, tesiskiria stalo serviravimas įvairiomis progomis.
Kas yra stalo serviravimas? Mokslas ar menas? Ir viena, ir kita. Mokslas, nes turi savo griežtus dėsnius ir taisykles. Menas, nes reikalauja iš šeimininkės gero skonio, intuicijos, taip pat nemaža sugebėjimų. Čia gali pasireikšti laki fantazija, išradingumas ir individualybė.
Žmogus valgo ir geria ne vien norėdamas palaikyti gyvybines funkcijas, - tai malonumas, galimybė susitikti su draugais ir bičiuliais, proga įdomiai pabendrauti ir pasisemti naujų įspūdžių. Kada, kur ir su kuo – progų gausybė, bet ne mažiau yra klaidų ir taisyklių, todėl nestebina nusistovėję papročiai ir tradicijos, elgsenos prie stalo manierų gausa, etiketo reikalavimai.

Net ir kasdieninį stalą, prie kurio sėda pietauti šeima, reikia padengti nors ir paprastai, bet gražiai ir skoningai. Siaurame šeimos ratelyje pažymint įvairias progas, priimant savo tėvus, stalas turi būti šventiškesnis. Labai rūpestingai turi būti padengiamas stalas priimant svečius pirmą kartą.
Gražiai serviruotas stalas – pagarba svečiui. Įvairios gyvenimo sąlygos reikalauja skirtingo pasiruošimo. Stalas serviruojamas tinkamais indais bei įrankiais, kuriuos parinkti yra vienas malonumas. Gražios lėkštės, blizgančios, šviesą atspindinčios taurės, vieno stiliaus arba skirtingi stalo įrankiai, taisyklingai išdėlioti ant gražios staltiesės... . Bet kukliai, švariai ir estetiškai serviruotas stalas galbūt dar maloniau nuteikia. Juk svečiai susirenka ne valgyti ir gerti, o pasižmonėti, susitikti su gerais draugais, užmegzti naujų pažinčių, pakalbėti įvairiomis temomis, kartu pasilinksminti, pašokti... . ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2008-01-07
DalykasEtiketo referatas
KategorijaKita >  Etiketas
TipasReferatai
Apimtis14 puslapių 
Literatūros šaltiniai5
Dydis557.22 KB
AutoriusJolita
Viso autoriaus darbų7 darbai
Metai2007 m
Klasė/kursas2
Švietimo institucijaVilniaus Gedimino Technikos Universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Stalu serviravimas [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 14 puslapių 
  • Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas / 2 Klasė/kursas
  • 2007 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą